Medische toepassingen

De Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) is een automatisch massagesysteem, dat wordt gebruikt als medisch hulpmiddel voor de behandeling van verschillende aandoeningen van het lymfe- en bloedvatenstelsel. Hierbij wordt door het basisstation een voorgeprogrammeerde drukopbouw verzorgd in een opblaasbaar manchet dat om benen, arm of (deel van de) romp wordt geplaatst. Een manchet heeft 4 luchtkamers (thuissystemen) of 6 (professionele systemen) overlappende luchtkamers. Er zijn aparte manchetten voor benen, arm, middel of de gehele romp.

Met name bij de behandeling van oedeem aan benen of arm (vaak als gevolg van operatief ingrijpen of na een bestraling) wordt in toenemende mate IPC ingezet, ter ondersteuning van de behandeling door de arts of de therapeut. Een groot voordeel is dat patiënten de behandeling thuis kunnen voortzetten onder toezicht van een arts of therapeut. Het onderhoud aan het lymfe- en bloedvatenstelsel wordt hierdoor eenvoudiger, en veelal kunt u de bezoeken aan uw therapeut of arts langzaam verminderen.

De behandelingen worden zelfstandig uitgevoerd, veelal onder begeleiding van een arts, fysio- en/of huidtherapeut. Vergelijk dit met het gebruik van medicijnen. Uw arts schrijft voor en u gebruikt de medicatie zelfstandig op de voorgeschreven tijden en in de voorgeschreven hoeveelheid. Dat is hier ook het geval, de arts en/of de therapeut schrijft u voor welke instellingen en op welke tijd u gebruik dient te maken van het apparaat. U voert de behandeling geheel zelfstandig uit (zelfmanagement).

In medische artikelen wordt geadviseerd, om bij thuisgebruik van IPC-apparatuur, ten minste éénmaal per 4 weken u te laten controleren door uw oedeemtherapeut op fibrose en/of ongewenste vochtophoping. Tenslotte kan er altijd een blokkade optreden in de lymfeafvoer. Continue controle blijft daarom noodzakelijk. Juist als het om medische aandoeningen gaat, is het dringende advies om de IPC- massagesystemen uitsluitend te gebruiken in overleg met uw arts of therapeut. Het is tenslotte een goedgekeurd Medisch Hulpmiddel volgens Europese- en Nederlandse wetgeving.

Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over wat de verschillende DoctorLife IPC-therapiesystemen voor u kunnen betekenen.

Over IPC

Lees meer

Langer mobiel blijven

Lees meer

Betere sportprestaties

Lees meer

Wat is IPC?

Lees meer

Wellness

Lees meer